tel +420 731 107 640   zora@englishhelp.cz   facebook
FLEXI   
rezervace
Login

 

Be curious (blog)

21.4.2019

“Be curious“ aneb „Bavme se konkrétně“!

Že budete v hodinách angličtiny mluvit, vám slíbí každá jazykovka. O čem to asi bude, říkáte si. Ano, často se dokola omílá, co jste dělali o víkendu, a zanedlouho začne konverzace na osobní témata váznout nebo dokonce někoho uvádět do rozpaků. Pak přijde páčení názorů na různá společensko-politická témata, o kterých jste možná nic nečetli, neslyšeli a nezajímají vás víc než je nezbytně nutné. Kde pak vzít správnou slovní zásobu? Vždyť na otázku: Co si myslíte o klimatických změnách odpoví málokdo něco smysluplného v češtině, natož v angličtině. Není ani výjimkou, že si někde studenti ještě stále vyměňují fiktivní věty o ničem, které nenesou žádnou skutečnou myšlenku nebo fakta. Jediné, na co odkazují, je určitý gramatický jev. Jediné, co si v takovém případě z hodiny pamatujete je, že existuje nějaký divný present perfect (a co bych ho používal, když mi stačí minulý a přítomný čas jako v mateřštině).

V English Help mluvíme konkrétně o světě kolem nás a v nás. Že to zní logicky? Ne každému. Podnětem k této malé exkurzi do hodiny angličtiny mi byla skupinka mladých úřednic z jedné významné pražské instituce, které si mi postěžovaly, že po nich chci fakta k tématu, o kterém jsme četly a mluvily. Přece si nebudou pamatovat nějaké konkrétní údaje! Jak to souvisí s cizím jazykem? Dámy to byly určitě zvědavé, ale rozhodně ne zvídavé.

Konkrétně? Ano slova mají svůj kontext, něco, s čím si je spojujeme a tím také spíše zapamatujeme. Například slovo zvěřina je banální pojem, prostě nějaké maso, co přiběhlo z lesa přímo do kuchyně. Naučím se to slovíčko, když mě z něj někdo vyzkouší, budu si ho možná i pamatovat, když ne, zase ho zapomenu. Ale pohled do jídelního lístku restaurace Hubert v Hluboké nad Vltavou dává slovu zvěřina úplně nový rozměr: Stewed boar with rosehip sauce and cranberries garnish! Hm, to bych si dal. Ještě se ale rozhodnu mezi Fallow deer medallions with mushrooms and cream nebo Roast leg of hare on vegetables and red wine. A jak tyhle dobroty „make your mouth water“, zapamatujete si nejen zvěřinu, ale také divočáka, daňka a zajíce a k tomu ještě šípkovou omáčku. A to už je něco! Pěkně si to v hodině objednáme u našeho číšníka, mrknem na ceny, poprosíme o sůl a nějaké dobré pivo z místního pivovaru. A až pojedete na Hlubokou s anglicky mluvící návštěvou, můžete jim už cestou povyprávět, na co se mají po návštěvě zámku těšit a rozhodně jste „ready to order“!

Jazyk je prostředek. Prostředek k poznávání světa, výměně myšlenek a pocitů, přání, vzpomínek, ale taky informací a faktů. Vždy je vázán na vývoj světa, společenský, kulturní, vědecký. Při výuce angličtiny ho tak vnímáme a učíme. Nebuďte tedy překvapeni, že se během kurzu dovíte, jak spí delfíni, jak se chovat v případě smyku na zledovatělé vozovce, kdo vynalezl neprůstřelnou vestu, kde se konaly poslední Olympijské hry a v jakých disciplínách se soutěžilo, kde dělají nejlepší "bagely" na Manhattanu, kdy získala první žena Oskara za režii, kolik vážilo první baby vévodkyně Kate a prince Williama, jak se peče krocan na Thanksgiving nebo jaké české kauzy se zrovna přetřásají ve světových médiích. Ve změti témat a zajímavostí vyplouvají na povrch gramatické jevy všeho druhu, idiomy, slovní spojení, konkrétní slovíčka pro konkrétní věci tak, jak je používají rodilí mluvčí v konkrétním kontextu a to nejen v médiích. Tady leží naše šance čerpat informace ze světa a zapojit se do hovoru dle situace a potřeby.

V minulých měsících jsme měli v hodinách složité téma: Brexit. Není lehké se v něm vyznat. Ani česky ani anglicky. Ještě těžší je říci: „Bye bye Britain! We’ll miss you so much!“ Ještě smutnější je říci:  „Bye bye beautiful British English! All what we are left with is a substitute for you, which only European officers can understand! How sad! And what else si leaving with you, the language of Shakespeare? Only time will tell!“

Please, be curious!  Cheerio!

 



Kontaktujte nás


 

 

 

 

WEBEDITOR DOMÉNY s.r.o.