tel +420 731 107 640   zora@englishhelp.cz   facebook
FLEXI   
rezervace
Login

 

Vážené děti (blog)

Vážené děti aneb pozdrav z prázdnin

Ano, nejen milé, ale také vážené! Asi si zrovna naplno užíváte horkého léta někde u vody, ale já po měsíci prázdnin začínám pomalu myslet na nový školní rok, až se zase přiženete na kolobrndách na ájinu. Plné energie a smíchu. Vím, někdy vás to baví, někdy se hodina trochu vleče a někdy dostanete pořádně do těla. To už tak ve škole chodí. Často přemýšlím, jak vás toho co nejvíc naučit v tak krátkém čase. Kdyby to byla hodinka denně, to by byla jiná! Ale hodinka týdně? Úkol pro kouzelníka Pokustóna! Naštěstí jste zvědavé, vyptáváte se, jste soutěživé, chcete vyniknout, jste bezprostřední, nestydíte se, jste veselé, děláte si  srandu i samy ze sebe, jste učenlivé, připravujete se doma a rodiče vám v tom pomáhají. Pravda, někdy se vám „z vyhřátého klobouku nechce“ a někdy dokážete být pěkně otravné. Na to máte nárok, testujete hranice. Dá se to vydržet i usměrnit. Učím vás opravdu ráda, protože se vám v hlavičkách vědomosti pěkně nabalují, nasáváte informace ze všech zdrojů jako houbičky,  ukládáte si je do paměti a hodně jich tam zůstane navždycky. Aby se procesor rozjel pěkně naplno, musíme některé návyky, které jste pochytily ve škole, trochu přeprogramovat. Ne ne, nechci vás přirovnávat k elektronice, jste homo sapiens, tedy bytosti myslící. Právě to vám musím neustále připomínat. Vést vás ke schopnosti ptát se, odvozovat a hledat odpovědi, pátrat po souvislostech, zkrátka svobodně, ale kriticky myslet a používat logiku.  A především se nesmíte bát, že něco popletete, že uděláte chybu. Zkoušejte to pěkně znovu a znovu, když to nevyjde na poprvé, vyjde to na podruhé nebo na podesáté. Prostě trénujte a trénujte, až začnete střílet góly. Mějte radost z úspěchu  a nezoufejte z neúspěchu. Vždyť právě neúspěchy a vlastní chyby nás toho tolik naučí! A nenechte si nikým kazit tu svou přirozeně dobrou náladu! Vidím ve vás spoustu nevyužité mozkové kapacity, nadání, tvořivosti a energie, potlačené ještě leckde přetrvávajícím školním systémem „šroť se a tu máš známku“, systémem „cukr a bič“, za dobrou známku odměna, za špatnou trest. A potlačovat my nic nechceme, chceme naslouchat a inspirovat!

Co se tedy po vás v English Help chce? Abyste dělaly spoustu věcí začínajících předponou „vy“ jako vyprávěly, vyhledávaly, vytvářely, vyptávaly se, vymýšlely, vyplňovaly, vyhrávaly, vynikaly, vysvětlovaly. Co od vás nikdo nechce? Bez diskuse poslouchat příkazy a pokyny, učit se na známky a tiše sedět jako cvičená opice. Co vám můžu slíbit? Že nebudete nikdy dostávat pětky ani jiné ošklivé známky, nebudete trestáni, pomlouváni u rodičů, zkoušeni ze slovíček „jako když bičem mrská“ a samozřejmě vám nebude nikdo nadávat ani na vás křičet. A za dobrou práci vás pochvala nemine! Video, počítač, internet jsou nejen dovoleny, ale hojně využívány k vašemu rozvoji, stejně jako tužka, učebnice, sešit a tabule. Mluvíme, posloucháme, díváme se, píšeme, malujeme, hrajeme si a myslíme!

Mám radost, když se v angličtině začínáte cítit jako ryba ve vodě. Děláte celé věty, rychle odpovíte na otázku, pamatujete si kdejakou básničku nebo písničku, nakreslíte obrázek podle popisu v angličtině, domyslíte si význam slovíčka bez českého překladu, vyprávíte mi o sobě, rozumíte příběhu bez nutnosti znát každé slovo a dokážete ho převyprávět. Nemlčíte, nebojíte se, zkoušíte to a radujete se, když se vám něco povede. Často se blýsknete něčím, co jste pochytily jinde než v hodině. A hodně se smějete! Dospělí by si z vás měli vzít příklad!

Cheerio a už se těším na vaše zážitky z prázdnin!

Zora Procházková


Kontaktujte nás


 

 

 

 

WEBEDITOR DOMÉNY s.r.o.