tel +420 731 107 640   zora@englishhelp.cz   facebook
FLEXI   
rezervace
Login

 

Krásnou Prahou (blog)

Krásnou Prahou za krásnou věc aneb když jde čeština ruku v ruce s angličtinou

Kulisou nejkrásnějších pražských památek prošel 17. srpna průvod za práva zvířat The Official Animal Rights March 2019 od Klárova k Václavovi, přes řeku Vltavu, kolem Rudolfina ke Staroměstké radnici kolem  domu U kamenného zvonu, Železnou a Rytířskou ulicí na Můstek a Václavákem až ke koni. Tak jako v jiných městech světa od Japonska přes Londýn až po Los Angeles přišli místní lidé upozornit, že zvířata, která nemluví a nemyslí na takové úrovni jako my, se také nemohou lidské převaze a krutosti nijak bránit. Jsou bezmocná, bezbranná, oběti opravdového zvířecího holokaustu. A přitom jsou nám tak podobná a v mnohém lepší než my. Každý, kdo prožil nebo prožívá láskyplný vztah s domácím mazlíčkem, ví, jak hlubokou a věrnou duši mají. A jak strašlivě mohou trpět.

 Letní slunečný den přál tomuto veřejnému projevu soucitu a dobré vůle, vůle  změnit něco velmi podstatného v hierarchii současné společnosti. Toto citlivé téma se dotýká každého z nás a aby mohly nastat zásadní změny v uznání a ochraně práv zvířat, musí se o něm více mluvit a razantněji jednat. Nemusíme se všichni stát ze dne na den vegetariány a vegany, ale můžeme udělat hodně proto, aby týrání nezůstávalo neviditelné, tolerované a beztrestné. Kdo se ke zvířeti chová krutě, bude se chovat krutě i k člověku, pokud mu to společnost umožní. Možná si také zakrýváte oči před záběry TV kamer z množíren, klecových chovů, jatek, farem některých brutálních chovatelů a dalších míst hrůzy, ale říkáte si:  Co s tím zmůžu já, malý člověk?  A jen slovně odsoudíte „pachatele“. Pravdou je, že v dnešní době můžeme dělat mnoho v osobním i profesním životě počínaje otevřením očí  přes změnu chování a spotřebitelských zvyklostí  po podepisování petic a sponzoring a účast v organizacích nevládních i vládních, které práva zvířat hájí. Každý podle svého prahu citlivosti, rozumu i možností.  Trpělivě, opravdově, bez fanatismu. Upozorňovat na násilí na zvířatech ve svém okolí, podporovat posílení legislativy na ochranu práv zvířat a volit politické strany, které ji prosazují, podporovat vymáhání této legislativy v soudní praxi, adoptovat mazlíčka s nepříznivým osudem, kupovat vajíčka z volného chovu,  nekupovat kosmetiku testovanou na zvířatech, nenosit kožich, nechodit do cirkusu a do zoo a usilovat o jejich zákaz a spoustu dalších věcí. Cokoli, jen nezůstat mlčící většinou.

Pochod byl krásný mimojiné proto, že nikoho z účastníků nelze obvinit z žádné ekonomické nebo politické agendy, nikdo nikoho neplatil, aby přišel a vyjádřil, co cítí. Nikdo tu nebyl obětí propagandy, nikdo nehájil osobní zájmy. Byl to pochod citlivých lidí za dobrou věc. A nebyla bych to já, kdybych opomněla jazykovou stránku věci! Skandovalo se střídavě česky a anglicky, aby i přihlížející turisté v centru města pochopili, proč křičíme. Hesla byla dosti radikální a pravdivá. Závěrečné projevy u Sv. Václava emotivní a přímé, jaké od žádných politicky angažovaných řečníků nemůžete čekat.

What do we want?

ANIMAL LIBERATION!

When do we want it?

NOW!

Are we gonna fight for it?

YES!

Are we gonna get it?

YES!

 

There is no excuse

FOR ANIMAL ABUSE!

Tradition is no excuse

FOR ANIMAL ABUSE!

Culture is no excuse

FOR ANIMAL ABUSE!

Taste is no excuse

FOR ANIMAL ABUSE!

 

Animals feel pain

JUST LIKE US

Animals feel joy

JUST LIKE US

Animals have families

JUST LIKE US

Animals want to live

JUST LIKE US

Animals want to be free

JUST LIKE US

 

A tak i když nemohu přehlédnout potravinový řetězec v přírodě, která je plná hladových predátorů, zatím jsem neviděla, že by někdo z nich vymyslel a zrealizoval velkochovy kruté jako ty nejhorší koncentráky světa, kde bytosti biologicky velmi podobné člověku protrpí svůj krátký život od narození do nemilosrdné porážky. A i když jsem spíš „chtěgan“ než stoprocentní vegan, živící svého psa masem, potěší mě každá alternativa, která je krůčkem ke změně. Třeba velikánské výborné letní potěšení Magnum Vegan! Dík patří těm, kteří  nabízejí další rostlinné  alternativy  ve výrobním a prodejním řetězci, a hlavně  těm, kteří tento spotřebitelský trend vyvolávají! Chutnalo výborně a člověk se po něm cítil tak nějak lehčeji!

Cheerio!

Zora Procházková



Kontaktujte nás


 

 

 

 

WEBEDITOR DOMÉNY s.r.o.